© Haber int 2023

Yeniden açıldı

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ilk duvar mozaikleri yeniden açıldı

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ilk duvar mozaikleri yeniden açıldı

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Doğubank İşhanı’nda gerçekleştirilen tadilat çalışmaları sırasında ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ait mozaiklerin üzeri yalıtım malzemeleri ile kapatıldı. 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mozaiklerin üzerinin açılması yönünde karar aldı. Doğubank İşhanı Kat malikleri Yönetim Kurulu üyesi Bülent Uzel ise “Bizim için maliyetli bir iş olsada bu eseri yeniden bölgemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz ” dedi.

 

İstanbul Sirkeci’de 1953 yılında İzzet Şefikzade tarafından inşa edilen Doğubank işhanının duvarlarını süsleyen ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ait mozaikleri yenileme çalışmaları büyük bir titizlikle tamamlandı.

 

Neler olmuştu;

Ünlü sanatçıya ait mozaiklerin üzeri dış kaplama malzemeleri ile kapatılmıştı,Duvara ise “Doğubank” yazılmıştı.

 

RESSAMIN İLK DUVAR MOZAİĞİ

Başvuruyu inceleyen kurul, han duvarındaki Eyüboğlu’na ait eserin üzerinin açılmasına karar verdi. Mimar Seda Özen Bilgili “Doğubank’ın yan cephesinde Bedri Rahmi’nin İstanbul’daki ilk duvar mozaiği bulunuyor. Kurul başvurum üzerine mozaiğin üzerinin açılması ve sonrasında yerinde inceleme kararı aldı. Güzel bir haber” dedi.

Doğubank İşhanı Yönetimi ise yaptığı açıklamada “Bundan beş yıl önce belediye Sirkeci’deki binaların dış cephelerinin güzelleştirilmesi yönünde karar almıştı. Bunun üzerine biz de cephelerimizi yeniledik. Bu çalışmalar sonrasında mozaiklerin üzeri kapatıldı. Mozaikler zarar görmedi. Kurul mozaiklerin üzerinin açılması kararı almış. Dış cephenin tekrar düzenlenmesi bizim için maliyetli olsada en kısa zamanda bitireceğiz” dedi. 

Ve sözünde durdu. 13 Nisan 2023 tarihinde iskeleler sökülerek eser tüm ihtişamıyla ortaya çıkarıldı. 

 

 

Ahmet kerem kaynar

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER